Skip to main content
OLVASNIVALÓ: 
1Timóteus 4,1-16

EBBEN a fejezetben további szembeállított alapelvek vannak. A 3. fejezet záró szakaszában a kegyesség titkára történő utalás után most a gonosz lelkek tanításaira (törvényszegésre) figyelmeztet. Az ellentétet már az első versben szereplő pedig szó bevezeti, és micsoda meghökkentő ellentét van itt! A „kegyesség titka" mindaz, ami elfogadható Istennek, ahogyan megtestesült és megnyilvánult a testté lett Krisztus személyében; a gonosz lelkek tanítása, amely már működésben van, teljesen abban nyilvánul meg ami gonosz és alávaló, ami a bún embere által jelenik majd meg.

A Sátán határozott és lankadatlan szembeszegülése Istennel nem ismer megállást, amíg a mélységbe, lényegében a tűz tavába örökre nem száműzetik. Ahogyan gonosz ámítását gyakorolta Isten első teremtése ellen az Édenben, most ugyanazt a taktikát alkalmazza, hogy szétzúzza és romlásba döntse az új teremtést - az Isten Gyülekezetét. „Az utolsó időben" (1. v.) némelyek, akik azt vallották, hogy hisznek Krisztusban, hitehagyottak lesznek, vagyis önként elhagyják az igazságot, teljesen megtagadják a keresztyénséget, és így a hitehagyás a Gyülekezeten belül is megkezdődik. Amikor Pál apostol írt, a gonoszság már megkezdte titkos működését.

A hitehagyók ámító tanításait (amelyeknek folyamatát, jellegét és helytelen parancsait tűzi tollhegyre) vissza kell utasítaniuk a hívőknek, akik ehelyett gyakorolják magukat az istenfélelemben (vagyis szoktassák hozzá magukat az istenfélelemhez), mert „a kegyesség mindenre hasznos”, mind erre az életre, mind az eljövendőre (8. v.). Valójában azt mondja Pál, hogy legyenek erről meggyőződve. Ez bizalmat érdemlő mondás, abszolút megbízható, mindenki számára érdemes az elfogadásra. Tehát a mai napra vonatkozó kérdés az, hogy valóban gyakoroljuk a kegyességet!

Sok kisebb gyakorlati figyelmeztetés szól most személyesen Timóteusnak a fejezet második részében. Néhányat alkalmazhatunk magunkra, amint olvassuk és elmélkedünk felettük. Például: „légy példa" (12. v.), vagyis légy modellje a hívőknek beszédben, magatartásban, szeretetben, hitben, tisztaságban. Micsoda jó vezérige ez egy modellnek!