Skip to main content

04.13 Dicsőíti Istent?

„Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" 1Korintus 10,31

A keresztyén magatartás egyik nagy kérdése, hogy az valóban Istent dicsőíti-e? Magatartásunkat általában annak a kérdésnek az alapján szoktuk megvizsgálni: „Vajon nem ártalmas-e az valamiképpen?" Pedig nem erről van szó. A kérdésnek így kell szólnia: „Isten dicsőségére való?"

Mielőtt bármibe belefognánk, hajtsuk meg fejünket, és kérjük az Urat, hogy dicsőítse meg magát abban, amit most tenni készülünk. S ha ez nem dicsőítheti Istent, akkor inkább hagyjuk el.

Más vallások talán beérik olyan magatartással, amely nem árt senkinek. Csakhogy a keresztyénség túlmegy a negatívum elkerülésén az egyértelmű pozitívumhoz. Keith L. Brooks mondta: „Ha határozott keresztyén ember akarsz lenni, akkor hagyd abba a kérdezősködést az után, hogy okozol-e kárt bizonyos dolgokkal, és keresd a jót. Ha igazán boldog életet akarsz élni, akkor keresd a keresztyének társaságát, akik mindenkor a jót tudakozzák egy dologban, s nem a károsat."

Sok minden van, ami önmagában véve nem okoz kárt, és mégis elhordozhatatlan terhet jelent keresztyén életünk futópályáján. Semmiféle szabály nem tiltja, hogy az 1500-as versenyfutó az olimpián egy zsák burgonyát vigyen a vállán. Természetesen megteheti, de azzal együtt a versenyt semmiképpen nem nyerheti meg. Éppen így van ez a keresztyénekkel. Bizonyos dolgok talán ártalmatlanok, mégis akadályt jelentenek.

Ám ha azt kérdezzük: „Ártalmas ez valamiképpen?" - akkor kérdésünk általában burkolt kételyről árulkodik. Nem teszünk fel efféle kérdéseket olyan tevékenységekkel kapcsolatban, amelyek nyilvánvalóan megengedettek - mint amilyen az imádság, bibliatanulmányozás, istentisztelet, bizonyságtétel vagy a mindennapi munkánk.

Egyébként minden tisztességes munkát végezhetünk Isten dicsőségére. Ezért némely háziasszony ezt a feliratot helyezi a mosogató fölé: „Itt naponta háromszor istentisztelet."

Ha pedig mégis kételyeink vannak, kövessük John Wesley édesanyjának tanácsát: „Ha meg akarod tudni, hogy valamilyen időtöltésed helyes-e, kövesd ezt a szabályt:

"Ami gyöngíti az értelmedet, ami eltompítja érzékeny lelkiismeretedet, ami megrontja Istennel való kapcsolatodat, vagy elveszi a szellemi dolgok fölötti örömödet, és bármi, aminek következtében tested jut uralomra a szellemed fölött: mindaz bűn."