Skip to main content

Az antik váza

Egy családnak volt egy valódi antik vázája, amit egyik nemzedék örökölt a másiktól. Valóságos kincs volt, amit a kandallópárkányon tartottak, hogy mindig élvezhessék a látványát.

Egy nap, amikor a szülők hazaértek, tizenéves lányuk az ajtóban várta őket.

„Apa, anya, tudjátok, az antik váza, amiről meséltétek, hogy egyik nemzedék adta tovább a másiknak...

„Igen?" - feleltek a szülők.

„Nos, apa és anya... a mi nemzedékünk az előbb leejtette."

Sokat hallunk mostanában arról, milyen nagy bajban van a világ. És ha meghallgatod a hírelemzőket, politikusokat és könyvírókat, az a benyomásod támad, hogy a te nemzedéked felelős mindezért. Mindenki szeret ujjal mutogatni a mai fiatalokra, és csóválni a fejét, mintha a mostani nemzedéket lehetne okolni a világ problémáiért.

De nem a te nemzedéked ejtette le. A világ akkor romlott meg, amikor Ádám és Éva azt a végzetes első harapást bekapta a tiltott gyümölcsből az Éden kertjében. A bűnt egyik nemzedék továbbadta a másiknak, és ennek eredményeként látjuk, milyen hatással van a bűn a világra - talán ma még erőteljesebben, mint eddig bármikor.

Nem, nem a te nemzedéked ejtette le, de a te nemzedékednek megvan az ereje arra, hogy jobb hellyé tegye a világot a következő nemzedék számára. Jézus Krisztus követőiként az a küldetésünk, hogy só és világosság legyünk a világban - a változás ügynökei Isten királysága képviseletében.