Skip to main content

Az "ördög háromszöge"

1945. december 5-én du. 2.10-kor öt amerikai tengerészeti repülő szállt fel tiszta időben a floridai Fort Lauderdale-ből, és kelet felé repült a parti vizek fölött. A 19-es raj C.C. Taylor hadnagyból és négy gyakorlópilótából, valamint embereikből állt - tizennégy emberből, akik Florida és a Bahama-szigetek közötti navigációs tréning jellegű küldetésre indultak.

3:40-kor Taylor jelezte, hogy pörgettyűs tájolója és mágneses iránytűje nem reagál rendesen. A 19-es raj céltalanul követte vezetőjét először keletre, aztán nyugatra, majd északkeletre az óceán fölött, ahogy Taylor hadnagy rádión keresztül próbálta az irányt meghatározni.

Aztán Taylor repülőparancsnok hirtelen parancsot adott a kényszerleszállásra vagy katapultálásra. Röviddel ezután pedig minden összeköttetés megszakadt.

Két Martin Mariner tengeri repülőt - hosszabb őrjáratokra szánt hatalmas repülőgépet - küldtek a 19-es raj keresésére. Néhány órával később a szél harminc csomóra erősödött, a látási viszonyok romlottak, és kiadták a parancsot a bázisra való visszatérésre. A két tengerészeti repülő közül csak az egyik ért földet.

A következő napokban a haditengerészet és a parti őrség együtt fésült át mintegy 100.000 négyzetmérföldnyi területet több mint száz repülő és hajó bevetésével. Ám a mai napig nyomát sem találták a 19-es raj öt gépének, sem az óriási tengerészeti repülőnek.

Ugyanilyen titokzatos módon tűnt el két évvel később, 1947. január 30-án egy brit kereskedelmi utasszállító, a Star Tier, 31 utassal a fedélzetén, miután rádión közölte Bermudával, hogy minden rendben, és pontosan a menetrend szerinti időben fognak landolni.

Évekkel később, 1967. december 22-én a majdnem 8 méter hosszú Witchcraft nevű motoros jachtnak veszett nyoma Miami partjai közelében, miután propeller-problémát jelentett. Tíz perccel a bejelentés után a helyszínre érkezett a parti őrség - a jachtnak azonban semmi jelét nem találták azóta sem.

Hasonló történeteket találhatunk kormányzati aktákban mintegy negyven hajóval és húsz repülővel kapcsolatban, amelyek titokzatos módon tűntek el az elmúlt században az észak-atlanti óceán délnyugati körnegyedében, amit Bermuda-háromszögnek vagy az „Ördög Háromszögének" is szoktak nevezni.

Számos jól hangzó magyarázat látott napvilágot - a tudományostól kezdve a misztikusig - az idők során arról, mi is történik tulajdonképpen ebben a földrajzi háromszögben, ami érinti Bermudát, Puerto Ricót és egy pontot a mexikói-öbölben, Floridától nyugatra, de igazából még mindig nem tudja senki, mi történt.

Nem valószínű, hogy bármelyikünk is az „Ördög Háromszögének" áldozatává válik.

Legalábbis nem ennek a háromszögének...

Van azonban az ördögnek egy másik, még veszélyesebb háromszöge, amely mindannyiunkat fenyeget. Olyan ördögi háromszög ez, ami több keresztyént késztet katapultálásra vagy rejtélyes eltűnésre, mint bármelyik földrajzi hely a világon. És ez a háromszög sajnos nem legenda, nem mese - és nem lehet elsiklani felette.

Olyan ördögi háromszög ez, amire nagy komolysággal és gonddal figyelmeztet a Szentírás. Az 1Ján 2,15-17-ben egyszerűen van megfogalmazva ennek a háromszögnek három fő koordinátája: „a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés".

A szem kívánsága az, hogy meglegyen mindenünk, amit a világ kínál. A test kívánsága arra irányul, hogy azt tegyük, amit a világ tesz. Az élet kérkedése pedig az, hogy inkább a világ elismerésére vágyjunk, mint Isten helyeslésére. „Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete" - figyelmeztet János apostol. „A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké" (1Ján 2,15-17). Ne ess áldozatul az „ördög háromszögének"!