Skip to main content

Nem is olyan egyforma ikrek

Volt egyszer két fiútestvér, akik egypetéjű ikrek voltak. Bár teljesen egyformán néztek ki, az egyéniségüket tekintve teljesen egymás ellentétei voltak. Az egyik testvér örök optimista volt, mindig a jót látta meg mindenben és mindenkiben. A másik fiú viszont örök pesszimista volt, sosem látott sehol semmi jót.

Egyszer karácsonykor a szüleik úgy döntöttek, megpróbálnak tenni valamit azért, hogy valamiféle egyensúly alakuljon ki a testvérek egyéniségében. A pesszimista fiúnak a szülők egy csillogó-villogó kerékpárt adtak. Az optimista fiúknak pedig egy szalmával teli zsákot adtak. A fa alá tették az ajándékokat, ráírták a fiúk nevét, és várták, hogy mi fog történni.

Karácsony napjának reggelén a két fiú leszaladt a lépcsőn, hogy megnézzék, mit kaptak szüleiktől. A pesszimista, amikor meglátta a biciklit, felkiáltott: Bicikli?! Miért adtatok nekem biciklit? Túl hideg van kint a biciklizéshez és amúgy is fel fogok vele borulni és összetöröm magam. Nem hiszem el, hogy egy vacak biciklit kaptam!

Az optimista kibontotta ajándékát, megtalálta a szalmával teli zsákot, és egy percig gondolkodott. Aztán kiszaladt az udvarra és izgatottan szaladgált körbe, keresve valamit. A szülei és a testvére zavartan nézték, aztán végül megkérdezték tőle: - Mi a csodát művelsz? Erre ő így felelt: - Hát, mivel egy zsák szalmát kaptam, tudom, hogy itt van valahol egy póni! Csak még nem találtam meg!

A hozzáállás óriási változást hozhat a körülményeinkben. Amikor történnek dolgok otthon, az iskolában, a barátainkkal - két választásunk van. Mehetünk a felső úton, vagy az alsón. A felső út azt jelenti, hogy pozitív marad a hozzáállásunk és keressük a jót a helyzetünkben. Az alsó út azt jelenti, hogy negatívan állunk hozzá és csak a rosszat látjuk. Az egyik út a boldogsághoz vezet, a másik a kétségbeeséshez. Tiéd a választás. Nem kell, hogy a körülmények irányítsák az életedet. Te irányíthatod azt, hogy ezek a körülmények hogyan hassanak rád. Megvan hozzá az erő. Keresztyénként minden okunk megvan rá, hogy a felső utat válasszuk, és optimistán lássuk az életet. Krisztus miatt reménységünk van - valódi reménységünk. Tudjuk, hogy bármi is történik, Isten kezében tartja az irányítást és miénk a győzelem, amit Krisztus a kereszten nyert meg a számunkra. Pál apostol börtönben volt, amikor ezt írta: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom, örüljetek" (Fil 4,4). Nekünk is ilyen hozzáállásra van szükségünk.

images.jpg