Skip to main content

Te jó világ!

...Ez példa egy oximoronra, ami „ellentétes értelmű szavak összekapcsolását" jelenti. Íme még néhány példa:

óriás tökmag, rendőri bűnözés,zsibbadt érzés, műanyag szemüveg, friss mirelit, pontos becslés, munkavakáció, negatív növekedés, dolgozó munkanélküli, állandó változás, műanyag fakanál, kicsit sok, előítéletektől mentes vélemény, furcsán megfelelő, egyértelmű félreértés

Vannak a hittel kapcsolatos oximoronok is. Az egyik leggyakoribb a „langyos keresztyén". Ez két olyan szó, ami egyszerűen nem illik össze. A Szentírás azt mondja: „... mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból" (Jel 3,16). És: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti..." (Mt 6,24).

Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes keresztyének vagyunk (valójában a „tökéletes keresztyén maga is egy oximoron). Csak annyit jelent, hogy amikor Krisztushoz jövünk, teljes lényünket neki kell adnunk, nemcsak egy részt magunkból. Ha Jézus bejön az életedbe, Ő nem csak „egy kis plusz" akar lenni. Át akarja venni az irányítást. Ahogy Pál apostol írta: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: Új jött létre" (2Kor 5,17).

Ez nem langyos, ez „forró"!