Skip to main content

Hat lépés a biblikus döntéshozáshoz

"Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

Isten azt az álmot adta Mózesnek, hogy kivezeti Izráel fiait a 400 éves rabszolgaságból, de Mózesnek döntést kellett hoznia, hogy szembeszálljon a fáraóval. Isten Noénak azt az álmot adta, hogy megmenti a földet az özönvíztől, de Noénak döntést kellett hoznia, hogy megépíti a bárkát. Isten Ábrahámnak azt az álmot adta, hogy egy új nemzetet építsen, de Ábrahámnak meg kellett hoznia azt a döntést, hogy hátrahagy mindent és elindul az ismeretlenbe.

Akárcsak ezeknek az embereknek, soha nem fog valósággá válni az életedben Isten álma, amíg nem jutsz el odáig, hogy döntést hozol és kilépsz hitben.

Akár karrierről, házasságról, pénzügyekről, egészségről vagy gyerekekről van szó, van egy nagyon egyszerű, jól működő terv arra nézve, hogyan hozz meg biblikus döntéseket, amelyek meg fognak tartani téged az Isten életedre szóló álma felé vivő úton.

  1. Imádkozz iránymutatásért. Mielőtt bármi mást tennél, ismerd meg Isten perspektíváját a témában. "Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)
  2. Ismerd meg a tényeket. Nincsen ellentmondás a hit és a tények között. Tudj meg mindent, amit csak lehet, mielőtt döntést hozol. A Példabeszédek 13:16 ezt mondja: "Mindenki, aki megfontolt, ismerettel cselekszik." (NIV)
  3. Kérj tanácsot. Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést, olyan barátokkal, akik ismerik a gyengeségeidet. "Minél több jó tanácsot kapsz, annál biztosabban fogsz győzni." (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás)
  4. Számolj a költségekkel. Minden döntésnek van egy árcédulája, időbe, pénzbe, energiába, megítélésbe, tehetségbe és erőforrásokba kerül. A Példabeszédek 20:25 ezt mondja: "Csapdába esik, aki valamit hirtelen ajánl fel, és csak később gondolja meg, mit fogadott." (Új fordítás) Amikor az emberek arra kényszerítenek, hogy hozz döntést, nem baj, ha azt mondod: "Térjünk vissza rá később". Sokkal fontosabb, hogy bölcs döntéseket hozni, mint gyorsakat.
  5. Készülj fel a problémákra. Hittel számíts a legjobbra. Számíts Istenre, hogy munkálkodni fog az életedben. De készülj fel a problémákra is, amelyek minden döntésnek részei. Salamon azt mondja a Példabeszédek 22:3-ban "Egy megfontolt ember látja előre a nehézségeket, és felkészül rájuk, az ostoba vakon megy előre, és szenved a következmények miatt." (TLB fordítás)
  6. Nézz szembe a félelmeiddel. A maximalizmus megbénítja a lehetőségeket. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy véghezvigye az akaratát. A Prédikátor könyve 11:4 ezt mondja: "Ha a tökéletes körülményekre vársz, semmit sem fogsz megcsinálni." Bíznod kell Istenben és el kell indulni a problémáid, félelmeid és a kételyeid ellenére is.
*(Daily Hope by Rick Warren — 2015.04.30.)