Skip to main content

09. Összefoglaló óra

Cél: Az Eredményes ÉLET alapjainak megértése!

Fókusz: Értékes vagy, mint minden ember - királyfi! Kiben bízhatsz, kit követhetsz? Hála. Szeretet.

Kulcsszavak: Értékes vagy! : Az életed kincs! Küzdelem, becsületesség, bizalom! Minden ember értékes! : Jellem, alázat! Nem adom fel! Hálás szív – Hallelujah! Isten szeret engem –szeretnem kell magam!

Az óra menete:

Adventi gondolatok: Adventi naptárat készítettem Nektek. Hogy mit rejt? Megtudjátok, ha mindenki kibont egyet. Olvassátok fel! Az 1Kor.13-at tartalmazza, a szeretetről szóló 16 elvet.

Karácsonyfadíszítés csengőkkel. Kis papírcsengőket aggatunk a karácsonyfára, rajta a dalok üzenetével! Mindegyik dalnál először a csengő megszólal, mintha csilingelné a dalt. A zene felismerése után játék, éneklés, vagy tánc, majd beszélgetés következik. Végül a fára kerül a csengettyű.

1. Értékes vagy! Tudd, hogy hol a helyed! - Kicsi sas

A csengő a Kicsi sas dalrészletét játssza. Melyik dalunkat ismerted fel?

Játék: Kicsi sasokká válunk, és közösen eljátsszuk, elénekeljük a dal 1. részét.

Beszélgetés: Mit üzen nekünk ez a dal? ÉRTÉKES VAGY! - Te EMBER vagy! Kinek? Magamnak, apának, anyának. Ki mondja meg ki vagyok? Kinek vagy a legértékesebb? Aki teremtett, Istennek. Milyennek teremtett bennünket Isten? Egyedinek, különlegesnek, értékesnek. Az Ő kincsei vagyunk.

Díszítés: a csengőn ez olvasható: Értékes vagy! - Tudd, hogy hol a helyed!

2. Az életed kincs  - Jegyezd meg jól!

A 2. csengő szól, a Jegyezd meg jól! c. dal részlete. Melyik dalt hallottuk?

Játék: A Dalos pacsirták TV fellépése. Elénekeljük a dal 1. részét.

Beszélgetés: Mi ennek a dalnak az üzenete? (AZ ÉLETED KINCS!) Akart-e Isten minket? Nem vagyok véletlen. Milyennek teremtette az embert? A saját képmására vagyunk teremtve. Isten csodálatos alkotása vagyunk. Tökéletest alkotott.  Az élet Isten ajándéka.

Díszítés: a csengőn: Az életed kincs!

3. Küzdelem, becsületesség, bizalom  -  Foci Vb

A 3. csengő hangja: a Foci Vb dalrészlete. Melyik dal kezdődik így?

Játék: A győztes csapat a csapatkapitánnyal az élén ünneplésre fölsorakozik, és mintegy győzelmi himnuszként, elénekelik a dal elejét.

Beszélgetés: Ennek a dalnak mi lehet az üzenete? KÜZDELEM, BECSÜLETESSÉG, BIZALOM. Ki a legnagyobb csapatkapitány? Kire kell figyelnünk? Kiben bízol? A legjobb csapatkapitánytól kell tanulnunk küzdelmet, bátorságot, becsületességet. Hogyan lehetünk győztesek? Ha bekerülünk az Ő (Atya Isten, Jézus, Szent Szellem) csapatába, és bízunk Benne.

Díszítés: felkerül a fára: Küzdelem, becsületesség, bizalom!

4. Ne ítélkezz! Minden ember értékes - Foltmanók

A 4. csengő csak azt „hajtogatja”: Manók, Manók, Manók Miért ezt csilingelte a kis csengőnk?

Játék: Most én vagyok a padtársad, és ítéletet mondok rólad. Miközben korongokat ragasztok a gyerekekre, rossz tulajdonságokkal illetem őket. A gyerekek lesöprik magukról, és együtt fogalmazzák meg a Foltmanók című történet üzenetét: A MÁSIK (MINDEN) EMBER IS ÉRTÉKES!

Beszélgetés: Miért helytelen az ítélkezés? Ki mondja meg mi az értéked? Egyedül Isten ítélkezhet. Vedd észre a jót a másik emberben!

Díszítés: Ne ítélkezz! Minden ember értékes!

 

5. Jellem, alázat  - Királyfi vagyok

Szól a Királyfi vagyok c. dalrészlet. Melyik dalra ismersz rá?

Játék: A Király fogadást tart tróntermében. A királyfiak, és királylányok bevonulnak fejet hajtani, mert Ő az Úr. Énekükkel köszöntik.

Beszélgetés: Mit üzen számunkra ez a dal? JELLEM, ALÁZAT ! Milyen egy királyfi, egy királylány? Hogy viselkedik másokkal? Miért kell neki alázatosnak, jellemesnek lennie? Mire büszke egyedül?

Mert ő nem akárki, neki hűségesen szolgálnia kell másokat. Keményebben kell tanulnia. De a Király nevére minden térd meghajoljon - ez igazi szívbéli meghajlás legyen -, minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.

Díszítés: a karácsonyfára akasztjuk: Jellem, alázat !

6. Nem adom fel!  - Nem adom fel!

A Nem adom fel! dal részletét halljuk. Melyik dalt játszotta a csengő?

Játék: Elöl Dávid (kezében parittyával), mögé állunk, és Isten nevében indulunk Góliát ellen, énekelve a tanult dalunkat.

Beszélgetés: Mi is lehet ennek a dalnak az üzenete? NEM ADOM FEL! Ki volt Dávid és Góliát? Hogyan tudsz győzni? Ha van egy erős Isten velem, mindent legyőzhetek. Jézussal győztes lehetsz, soha ne add fel!

Díszítés: A csengőre ez van írva: Nem adom fel!

7. Hálás szív – Hallelujah!

 A 7. csengő szólal meg, a Hallelujah című dal. Mit hallunk?

Játék, tánc: A hálás szívűek menjenek oda az anyukájukhoz hálát adni mindenért, majd összeállnak, és örömteli arccal, hálás szívvel eléneklik a dalt!

Beszélgetés: Mi ennek a dalnak az üzenete? HÁLAADÁS! Mi lenne, ha nem lenne?- ehhez mérd az értékét! Adj hálát mindenért szüleidnek, tanítódnak, az embereknek. De Istennek legelőbb, mert minden Isten ajándéka. A pozitív gondolkodás legmagasabb foka a hálás szív.

Díszítés: a Hálás szív – Hallelujah!  csengője a fára kerül.

8. Isten szeret engem – én is szeretem magam - A szeretet nem fogy el sosem

A szeretet nem fogy el sosem dal részlete hangzik el. Ismerős a dal?

Játék: Felvonulást rögtönzünk énekelve. Transzparensekkel hirdetjük a világnak, hogy mi is valójában a szeretet (nem érzelem, hanem hozzáállás)

Beszélgetés: Mi a dal üzenete? ISTEN SZERET ENGEM! Ha nem akarjuk, hogy üres maradjon a szívünk, milyen értékeket kell a szívünkben őriznünk? Hit, remény, szeretet. Ki szeret a legjobban? Isten szeretete mindig ugyanaz. Ha az Úr szeretetében élünk, megváltozik az életünk.

Díszítés a fára: Isten szeret engem – én is szeretem magam!