Skip to main content

01. Kicsi sas

Kicsi sas 

(Pintér Béla, Tik-tak cd)
CÉL: Értsék meg, hogy Isten szemében kincsek vagyunk, akikből nincs még egy a világon. Isten  egyedinek, és különlegesnek teremtett bennünket. Olyan értékesek vagyunk a számára, hogy feláldozta értünk egyszülött Fiát.
FÓKUSZ: Ki vagyok? Ki mondja meg ki vagyok? Mi az értékem? Mi adja az ember értékét? Mit jelent embernek lenni?
KULCSSZAVAK: értékesség megértése, önbizalomhiány, elutasítottság, bizonytalanság, reménytelenség, szeretetlenség, alkalmatlanság érzése, félelem, csalódottság érzése, boldogtalanság, túlzott önbizalom, öntudatosság, nagyképűség

AZ ÓRA MENETE:

1. RÁHANGOLÓ JÁTÉK: Stop-játék  2 perc
A gyerekek mozognak, szaladgálnak a térben. Felrakom a „varázsszemüvegemet", amellyel a mozdulatlant nem, de a mozgásban lévőt észreveszem. Stop-ra szoborrá kell válniuk!
Beszélgetés: Ebben a rohanó világban szoktál-e megpihenni? Szereted-e a csendet? Ha este lefekszel, el szoktál-e gondolkodni az életről? Mi jár a fejedben, mielőtt elalszol?

2. AJÁNDÉKBONTÁS  8 perc
Közlés--- Hoztam valamit, valami rendkívül értékeset, egy csodálatos kincset, amelyből nincs még egy a világon. (Találgassanak, mi lehet a dobozban?) 
Beszélgetés: Számodra mi az érték? Mit tartasz értékesnek? Kinek mi jelent kincset?
Kicsomagolás--- Most mindenki egyesével megnézheti, hogy mit rejt a doboz, de nem árulhatja el senkinek mit látott. (A doboz alján egy tükör lapul!)
Beszélgetés: Mit éreztél, mikor a dobozba néztél? Erre számítottál? Egy rendkívül értékes, különleges teremtményt láttál? Te kinek vagy a legértékesebb?

ÚJ ISMERET: Isten egyedinek és különlegesnek teremtett bennünket. Isten szemében olyan értékesek vagyunk, hogy kész volt értünk feláldozni egyszülött fiát.

Jn. 3.16 Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

3. TALÁLÓS KÉRDÉS:  - Sziklákon fészkelek, - Magas szirtek tetején, - Két nagy szárnyam jól kitárom, - Fönn az égen vitorlázom. Mi az? Sas. A következő dal róla szól.

4. ZENEHALLGATÁS: Pintér Béla: Kicsi sas 10. perc
Megfigyelési feladat: Figyeld meg, hová került ez a madár, és ott hogyan élt? Hogyan szabadult ki nehéz helyzetéből? Mit ismert fel helyesen?  A dal meghallgatása
Beszélgetés: Hogy tetszett? Válaszok, vélemények meghallgatása. Te hogyan szeretnél élni? Hasonlóképpen haladnál arra, amerre a tömeg sodor, vagy szállnál Isten irányításával?

5. DALTANULÁS: / részenként, szöveggel a kezükben./ 15 perc
DRAMATIKUS JÁTÉK: Mindenki kicsi sassá válik. Eljátsszuk a dal mozzanatait!(libát utánozva lomha, de peckes libajárás, szárnyemelgetés, futás egy légy után, kukoricaszemezgetés, kapirgálás a szemétdombon. A végén kitárt szárnyakkal a repülés próbálgatása székek tetején)

1 Móz. 1.26 És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.


6. LEVEZETŐ JÁTÉK:Vakjáték  5 perc
Egy gyermeket kijelölünk vezetőnek (ő Liba Leontin, a vezér, aki mögé beállnak sorban a többiek csukott szemmel. A hátul álló az előtte állónak a vállára teszi a kezét. Majd a vezető néhány akadály megkerülésével óvatosan körbevezeti a térben a mögötte állókat./ közben szól a dal /
Beszélgetés: Hogy érezted magad a játékban? Milyen érzés olyan ember után menni, akiről nem tudod hová tart? Milyennek kell lenni egy vezetőnek? Ki lehet az, akiben tökéletesen megbízhatsz? Isten, aki a saját képére teremtette az embert.

1 Pt. 2.9 Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok,


7. AZ ÓRA ZÁRÁSA: CSOPORTKÉPJÁTÉK: 5 perc
Álljanak fel azok, akik kicsi sasok szeretnének lenni. Álljanak össze egy kórussá! Énekeljék el újra a Kicsi sas dalát! Fényképezzük le a kicsi sas csapatát!

Az óra vázlata DOCX (word, nyomtatható) formában.

ezs40_11.jpg