Skip to main content

01.09 Nóé bárkát épít

Dátum: 
2019.01.9
OLVASNIVALÓ: 
1Mózes 6,12-22

Isten beszélt Noéval, elmondta neki gondolatait a világról, amelyben ő élt, kijelentve, hogy az "megromlott Isten előtt", "megtelt erőszakossággal", ezért a következőképpen döntött: "Minden testnek vége elérkezett előttem", 13. v., Nóé azonban építsen egy bárkát, hogy megmeneküljön az ítélettől. Utasítások következtek, hogy milyen legyen a bárka pontos felépítése - szerkezeti anyaga, mérete és elrendezése. Nóé bármilyen találékony volt is, sohasem lett volna képes megtervezni egy megfelelő hajót ilyen célra, hogy benne életben maradjon olyan sokféle állatfaj, valamint a saját családja! Nóé indítéka a bárka megépítéséhez a hite és istenfélelme volt, Zsid 11,7; hite abban, hogy amit Isten megmondott, az be is következik, és félelme, nehogy ő és családja ne tudjon megmenekülni.

Nóé tevékenységére, hogy bárkát épít, a körülötte lévő istentelen világnak reagálnia kellett, és az csak a nevetségessé válás lehetett. Miközben a bárka épült, Noénak ilyen világban kellett dolgoznia feltehetően földművesként, hogy finanszírozza a bárka építését és fenntartását. Természetesen ugyanakkor, amikor Nóé hirdette az igazságot, az emberek teljes hitetlenségben éltek körülötte, egyáltalán nem változtak meg addig a napig, amikor ő és családja bement a bárkába. Így nem kétséges, hogy házasságkötési szertartásokra készültek azon a napon is olyan emberekkel, akik örömteli időket reméltek, Lk 17,27. (Hasonló módon a zsidó maradékhoz a nagy nyomorúságban, ők sem fognak semmit észrevenni, Lk 17,26.)

Amikor a katasztrófa napja eljött, és már minden készen volt, minden a tervek szerint ment, "eljött az özönvíz, és mindeneket elvesztett", Lk 17,27, lásd még Mt 24,37-38, de "az Úr bezárta utána az ajtót", 7,16 . Érdekes megfigyelni, hogy Isten minden bánásmódja Nóé családjával az ő istenfélő jellemének és megingathatatlan hitének alapján történt; sohasem mondta azt, hogy ti, vagy titeket, hanem mindig azt, hogy te és téged, mint például: "Menj be te, és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben", 7,1, lásd még: 6,8-9. Isten személyesen vele kötött szövetséget, és ez emlékeztet bennünket arra, hogy minden elfogadhatóságunk Isten előtt egyedül Krisztusban, a Szerelmesben van, Ef 1,6.