Skip to main content

Megbocsátás hatalma

Megparancsoltam neked, hogy légy erõs és bátor. (Józs 1,9a)
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. (Mt 10,28a)

Akiknek bûneit megbocsátjátok, megbocsáttatnak azoknak, akikéit megtartjátok, megtartatnak.   János 20,23

Egyetemes bûnbocsánatot hirdettél. Áldozati haláloddal azt meg is szerezted számunkra. Evangéliumodban pedig nagy hangsúllyal szóltál a megbocsátó lelkületrõl. Tudtad: a családi boldogtalanságnak is és a milliók életét áldozatul követelõ háborúknak is a meg nem bocsátott bûnök az okozói.
Sokan - furcsa módon - a megbocsátást az erõtlenség jelének tekintik. Pedig az ellenkezõje igaz. Isten mindenhatóságából adsz belém egy csöppet, ha meg tudok bocsátani. A tanítómese szerint a dühöngõ szélvihar teljes erõfeszítésével sem tudta leszedni a vándor köntösét. A nyájas napsugár igen. Õ volt az erõsebb. Az emberek közötti elválasztó akadályokat sem a lesújtó ököl, sem a gyilkos fegyverek tüze nem tudja lebontani. De lebontja a megbocsátó testvéri szó.

Uram!
A meg nem bocsátott bûnök börtönfala nemcsak a társamat akadályozza meg a hozzám jövetelében. Engem is gátol az õhozzá való közelítésemben. Életünk új viszonyának a föltétele: a bûnbocsánat. Ezt az életet derûs ég alatt folytathatjuk, mert beragyogja Isten bocsánatának ígérete.