Skip to main content

06.23 Uzzijjá jólétet teremtett

OLVASNIVALÓ: 
2Krónika 26,1-15

Uzzijjá uralkodása néhány elődjééhez hasonlóan két szakaszra oszlik. A kulcsszavak: jólét és felfuvalkodottság.

Korai sikere volt Elát visszafoglalása. Ez a város különösen fontos volt a Vörös-tenger melletti helyzete és a kereskedelmi útvonalak stratégiai irányítása miatt. Salamon sokat használta a külföldi kereskedelemben, 1Kir 9,26-28, és sok éve már nem volt izraelita kézen, de most újra rákerült Júda térképére Uzzijjának köszönhetően.

Néhány kulcsfontosságú filiszteus város falainak lerombolása, amelyek nyugaton állandó fenyegetést jelentettek, nagyban lecsökkentette azok ellenállási képességét és önvédelmét. Uzzijjá így tekintélyessé lett a déli területek egészén, úgyhogy elterjedt a híre Egyiptom határáig.

Otthoni politikája nem kevésbé volt lenyűgöző. A földművelésben kutak fúrása, tornyok építése, legelők hasznosítása a királyi nyájak számára, valamint a kiterjedt szőlőművelés sok szőlőmunkással, mind-mind bizonyította erőforrásainak előrelátó hasznosítását. Az építészetben sokat költött a jeruzsálemi erődítmények megerősítésére, feltehetően emlékezve azokra a támadásokra, amelyek Jeruzsálemet apjának napjaiban érték.

Katonai területen nagy, jól felszerelt hadsereget hozott létre. Új fegyverek és hadi berendezések fokozták Júda katonai erejét. Salamon napjai óta nem álltak ilyen jól a dolgok Jeruzsálemben! Mi volt a titka mindennek a sikernek?

A titokról a 2Krón 26,4-ben lebben fel a fátyol. Zakariás jó befolyása alatt, aki "az isteni látásokban értelmes volt", Uzzijjá "kereste az Istent... és mindaddig, míg az Urat kereste, jó előmenetelt adott néki Isten". Ez a férfi, Zakariás, máshol nincsen említve, és felüdítő példája annak, hogyan lehet sok jót tenni kevésbé előkelő embereknek. Uzzijjá sikere több volt, mint egy körültekintő politikusé vagy éleslátású államférfié. Az Istentől való függés tette őt és a nemzetet igazán naggyá. A titok ma is ugyanaz. Keressük az Urat, hogy erősek legyünk "hatalmas erejében", visszaszerezve elvesztett területeket, és megerősítve "a maradandó dolgokat".