Skip to main content
Dátum: 
2019.09.13
OLVASNIVALÓ: 
Mt 4,18-20; Mk 1,16-18; Jn 1,40-42; 6,5-9

András halász volt, a bétsaidai Jóna egyik fia, a Galileai-tenger mellett. Jó barátja volt Filepnek, aki ugyanabban a városban lakott. Együtt dolgozott fivérével, Péterrel Bétsaidában, és Kapernaumban, a tó másik oldalán, ahol egy házban laktak. Bemerítő János követője volt, de amikor Jézus megérkezett, egyike lett első tanítványainak. Egy napot Jézussal töltött, és miután meggyőzték az Ő kijelentései, és vonzódott személyéhez, azonnal beszámolt róla Péternek: "megtaláltuk a Messiást", és elvitte őt Jézushoz. András volt az első, aki valakit Jézushoz vezetett - valakit a családjából, ez teszi őt az első újszövetségi "otthoni missziós munkássá". Ez lett András életének jellemzője, hogy embereket és helyzeteket vitt Jézushoz.

András "a tizenkettő" egyike lett, és nagyon sokszor a kiváltságosok közé tartozott. Gyakran három tanítványt tekintünk kiváltságosnak - Pétert, Jakabot és Jánost -, azonban néhány alkalommal a három ember négyre bővült András csatlakozásával, Mk 13,3. Az ötezer ember megvendégelésének csodája Andrást jó megvilágításba helyezi. Nem volt kenyerük; a sokaság éhes volt, és nem volt pénzük, hogy megvásárolják, ami szükséges. András, miután felmérte, hogy a tanítványok ilyen körülmények között semmit sem tehetnek, megbeszélte a problémát az Úrral. Elmondta, hogy egy fiúnak van öt árpakenyere és két kis hala, amelyeket fel lehet használni a kenyerek kiegészítéséül. Ugyanakkor meg volt győződve azok teljes elégtelenségéről, amikor az Úrhoz vitte őket. Azonban az Úr felhasználhatta ezt az élelmiszert arra, hogy ellássa vele a sokaságot, bőségesebben, mint amennyire szükségük volt. Semmi sem túlságosan kicsi arra, hogy az Úr felhasználja!

Egy nap néhány görög látogatott el Jeruzsálembe, és talán elégedetlenül azzal a külső vallásossággal, amelyet ott tapasztaltak, megkérdezték Fileptől, hogy láthatnák-e Jézust. Ő bizonytalan volt, hogy mit válaszoljon, így megosztotta a problémát Andrással. Akarja-e látni Jézus a görögöket, vagy csak zsidókkal kíván foglalkozni? András tudta, hogyan kell folytatni - beszéljünk Jézussal! Most úgy látjuk Andrást, mint aki elsőként vezet pogányokat az Úrhoz - ő az első "misszionárius"! Olyan tulajdonságokat mutat be, amilyenek követésére nekünk is törekednünk kell - másokat az Úrhoz vinni; felismerni az alkalmakat; és minden időben "beszélni Jézussal".