Skip to main content

Mit érek vele?

  Egy nap egy horgász egy csodaszép tengerparton heverészett, horgászbotja ott volt kitámasztva a homokban és egy szál horgászzsinór lógott bele a csillogó kék habokba. Élvezte a délutáni nap melegét és örült annak, hogy halat foghat.
  Arra sétált egy üzletember, aki próbált megszabadulni a munkahelyen rárakódó stressztől. Észrevette a parton üldögélő horgászt, és elhatározta, hogy megkérdezi, miért horgászgat itt, ahelyett, hogy keményebben dolgozna magáért és a családjáért.
- Így nem fog túl sok halat fogni - szólt az üzletember a horgászhoz. Inkább dolgoznia kellene, ahelyett, hogy itt heverészik a parton!
A horgász felnézett az üzletemberre, elmosolyodott és így szólt: - és mit érnék vele?
- Hát, akkor nagy hálókat vehetne, és több halat foghatna - felelt az üzletember.
S azzal mit érnék? - kérdezte a horgász, még mindig mosolyogva.
Az üzletember így felelt: több pénzt keresne és vehetne egy hajót, aztán azzal még több halat foghatna!
- És azzal mit érnék? - kérdezte újra a horgász.
Az üzletembert kezdte bosszantani a horgász ismétlődő kérdése. Akkor nagyobb hajót vehetne, és felvehetne embereket, hogy magának dolgozzanak! - mondta.
- És azzal mit érnék? - kérdezte újból a horgász.
Az üzletembert kezdte elfutni a méreg. - Hát nem érti? Egész halászhajó-flottája lehetne, behajózhatná az egész világot és az emberei fognák a halakat magának!
A horgász újra csak megkérdezte: -és azzal mit érnék?
Az üzletember arca vörös volt a dühtől és most már kiabált a horgásszal: - tényleg nem érti, hogy olyan gazdag lehetne, hogy soha többet nem kellene dolgoznia életében? Élete hátralevő napjait úgy tölthetné, hogy itt üldögél a parton, nézi a naplementét. Nem lenne semmi gondja a világon!
A horgász - még mindig mosolyogva rápillantott és így szólt: - és mit gondol, most mit csinálok?
 

Sokan rendkívül keményen hajtanak egész életükben, hogy elérjék a boldogságot. Keményen megdolgoznak azért, hogy elég pénzt gyűjtsenek össze ahhoz, hogy megvásárolják a boldogságot, amit szeretnének. Ahogy azonban ez a történet is bemutatja, az életnek ebben a megközelítésében valami alapvetően nem stimmel.

Mi a valódi jutalma a munkának? A történetben szereplő üzletember sosem tudott igazán kielégítő választ adni erre a kérdésre.

A Szentírás szerint azért dolgozunk, hogy Istent dicsőítsük vele. A munka is Isten imádásának egyik módja. Pál így ír a kolosséiaknak: „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek". Az igazi boldogság abból fakad, hogy Istennek szolgálunk, nem abból, hogy gyarapítjuk a vagyont. „Amit pedig szóltok vagy cselekesztek" - írja Pál - „mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek Őáltala" (Kol 3,23.17). Az a mi jutalmunk, hogy Isten dicsőíttetik, és minket is megelégedettség tölt el - mert erre lettünk teremtve.

images.jpg