Skip to main content
Dátum: 
2019.06.6
OLVASNIVALÓ: 
1Királyok 19,1-3; 21,5-14.23; 2Kir 9,30-37

Akhábnak Jezábellel, a szidóni király lányával való házassága előnyös szövetségnek tűnhetett politikai és anyagi szempontból, de szellemileg katasztrofális eredményei voltak az Izráelben bevezetett Baál-imádat következtében; vö. 1Kir 16,31-32.

Jezábel jelleme először abban látható meg, ahogyan Illésnek a Karmel hegyén aratott diadalára reagál, 1Kir 19,2. Ő tartotta el Baál prófétáit, akiket Illés megöletett - most ő akarja Illést elpusztítani. Ahelyett, hogy elfogadta volna a nép következtetését, hogy Jahve az Isten, 18,39, minden módon harcolni akart azért, hogy fenntarthassa bálványimádó szokásait, és Illést megölethesse. A fenyegetés valós volta miatt Illés elmenekült, hogy mentse az életét.

Jelleme ismét megmutatkozik Nábót szőlőjének ügyében, 21,5-től. Ő veszi kézbe a szőlő megszerzésének dolgát. Nábót nem akarja eladni. Inkább meghal, minthogy átadja azt, ami Istené. Jezábel úgy határozott, hogy meg kell halnia minden örökösével együtt. Jezábel tehát levelet írt a király nevében. Képmutatása látható a böjt meghirdetésében akkor, amikor egy nagy gonoszságot akarnak elkövetni. Nábótot ültessék "a nép élére"; vagyis tegyék meg a vizsgálóbizottság elnökének! Így a bűne nagyobbnak fog látszani, amikor megvádolják. Béreljenek fel hamis tanúkat. Vádolják meg Nábótot istenkáromlással, és kövezzék halálra a városon kívül, 13. v. Fiait is öljék meg, 2Kir 9,26. Így biztosította, hogy örökösei se legyenek. A bűn csúcspontja, ha látja valaki, hogy egy tett bűnös, mégis hajlandó azt megtenni. Ilyen volt Jezábel. Nevét az Újszövetség a paráznaság jelzésére használta, Jel 2,20-21. A vége valóban iszonyú lett.

Jehu volt a kijelölt eszköz, hogy végrehajtsa az ítéletet Jezábelen, 1Kir 21,23; 2Kir 9,4-10. Jezábel a Jehunak feltett kérdésben, hogy: "Békesség van-e, ó, Zimri! uradnak gyilkosa?" 2Kir 9,30, egy királyra célzott, aki csak hét napig uralkodott, miután urát meggyilkolta; ez azt jelentette, hogy Jehu uralma sem lesz virágzó. Megtéretlen szívű és ellenszegülő maradt egészen a végig. Az igazságszolgáltatás végül utolérte.