Skip to main content
Dátum: 
2019.06.22
OLVASNIVALÓ: 
2Krónika 25

A szívbetegség egyike lett legfőbb "gyilkosainknak". A szívből fakadó rendellenességek a szellemi világban is végzetesek lehetnek. Ezt bőségesen mutatja be Amacjá, aki uralkodott, de "nem volt tökéletes a szíve". Ennek a belső problémának a hatása nem volt azonnal nyilvánvaló, de adott időben megjelentek a repedések.

Első feljegyzett tette megállja a helyét. Apja gyilkosainak kivégeztetésénél gondosan járt el, nehogy túllépje a határt azzal, hogy kiterjessze a halálbüntetést a vétkes csoport gyermekeire is. Ez összhangban volt Mózes törvényével, 5Móz 24,16. Eddig rendben van! Ezután azonban a dolgok homályosabbá és zavarosabbá váltak.

Az a vágya, hogy Edomot visszaszerezze, elég dicséretre méltó dolog. Amacjá nem biztos benne, hogy 300 000 katonája elegendő-e a feladathoz, ezért zsoldjába fogad Izráelből 100 000 zsoldos katonát, és ezzel a 400 000-es erős hadsereggel jó helyzetben érzi magát. Nem veszünk-e itt észre valamilyen kétszívűséget? Nem kellene-e inkább Istenben bízni, mint emberekben és számokban?

Amikor az Úr prófétája megfeddi, elbocsátja a külön sereget, és győzelmet arat Edom felett. Azonban elszomorító módon ahelyett, hogy minden dicsőséget Istennek adna, a zsákmánnyal együtt hazahoz néhány bálványszobrot a legyőzött Edomból, amelyeket imádni kezd. Az Úr prófétájának tiltakozása ellenére Amacjá nem akar Isten tanácsára hallgatni. "Szív problémája" most már "hallási problémával" társult.

Ösvénye most már egyre kiszámíthatatlanabbá és esztelenebbé válik. Ostoba tanácsadókra hallgat, hogy megtorló hadjáratot vezessen az északi királyság ellen. Amacjá Izráel királyának lebeszélése ellenére nem tágított, és újra csak "nem hallgatott rá" (Magyar Bibliatanács ford. 1991), 20. v. Fájdalmas vereség következik, amelyben Amacjának (Amásiának) megaláztatva kellett látnia, hogy Jeruzsálemet megfosztják gazdagságától, és védőfalait részben lerombolják. A kétségbeesett ember elmenekül saját fővárosából, és végül összeesküvők kezétől hal meg.

Milyen szomorú lejtője ez a bukásnak! A kezdettől fogva megosztott szív süket fülhöz, ellenszegülő szellemhez, vereséghez és szégyenteljes halálhoz vezet.