Skip to main content

09.19 Péter: pünkösdkor és utána

OLVASNIVALÓ: 
Cselekedetek 2,14-40

Tíz nappal az Úr mennybemenetele után eljött a pünkösd napja, és leszállt a Szent Szellem. Péter ekkor kiállt a tizeneggyel együtt és hatalmas erejű üzenetet mondott el, amely tele volt szentírási idézetekkel, tele volt a feltámadott Krisztussal - és az Ő dicsőségével. Minden nemzetből ezrek hallgatták az üzenetet, és közülük háromezer ember összetört és megtért.

Az ezt követő napokban Péter vezető szerepet játszott az evangélium terjesztésében, amelyet az Úr nevében tett csodák kísértek. Péter úgy prédikált, mint az Urát szerető férfi, és mint aki közösségben van a Szent Szellemmel. A feltámadott Úrnak ilyen bemutatása ma is csodákat tesz az emberek életében. A sánta koldus az Ékes-Kapunál valami jobbat kapott, mint az ezüst és arany. Ez alkalommal Péter megragadta a lehetőséget egy másik hatalmas üzenet elmondására; "Ti... megöltétek az élet Fejedelmét..., akit Isten feltámasztott a halálból". Nyilvánvaló volt, hogy az Ő neve által történt, hogy ez a férfi meggyógyult. Ez hatásos hirdetése volt az evangéliumnak ellenséges körülmények között. Az ilyen igehirdetés még mindig hatásos, hogy embereket Krisztushoz vigyen. Péter a gyülekezetek között is problémákkal került szembe, ahogyan ez nyilvánvalóvá lett Anániás és Szafíra esetében, akik összebeszéltek a Szent Szellem ellen. Mindketten holtan estek össze Péter lábánál, és ennek következtében nagy félelem szállt az egész Gyülekezetre, és sokan jöttek az Úrhoz. Simon, a varázsló megpróbálta megvásárolni az Isten ajándékát pénzen, miközben keserű rosszindulat volt benne. Pétert több alkalommal börtönbe vetették, és csodálatos szabadulást tapasztalt meg, részben Isten népének imádságai hatására.

Egyik utolsó feljegyzés, amelyet róla olvasunk, azzal a szomorú alkalommal kapcsolatos Antiókhiában, amikor Pál megfeddte őt, mert nem akart ellenállni a judaistáknak a gyülekezetben. Péternek gazdag élete volt, Istenért élt teljes szívvel, és a Szellem erejében. Megtapasztalásaival kapcsolatos érzései nem vesztek el számunkra, mert le vannak írva két levélben, amelyek az ő nevét viselik. Ezek tele vannak egészséges tanácsokkal, amelyek világosan támaszkodnak az Úrral való közösségére; pl. aki egykor azt a kérdést tette fel, "Nem törődsz vele, hogy elveszünk?", most megoldást kínál minden félelemre: "Minden gondotokat Őrá vessétek, mert neki gondja van rátok!”