Skip to main content

Emberek és istenek

Szerző: 
Xavier Beauvois
Ajánlás típusa: 
film
Video: 
Video

Emberek és istenek
(Des hommes et des dieux / Of Gods and Men)

Színes, feliratos, francia filmdráma, 122 perc, Dolby Digital.

A 2010-es cannes-i filmfesztivál megtörtént eseményeket feldolgozó Nagydíjas alkotása bizonyságul szolgálhat azok számára, akik a vallásos hitet elavult babonának, elmaradott társadalmak ópiumának vagy szimplán csak a valóságot elfedő önhipnózisnak gondolják: a kilencvenes években játszódó film szerzetesei a legmagasabb erkölcsi minőségű emberi életet élik meg Algéria hegyei között.

A nyolc francia ciszterci szerzetes egészen addig békességben él együtt a helyi muszlimokkal, míg fundamentalista szélsőségesek meg nem támadják a falut, és folyamatos nyomás alá nem helyezik a kolostor tagjait. A szerzetesek azonban szembenéznek a halálos fenyegetésekkel, és - részben a helybéliekkel való jó viszony, valamint az őket övező tisztelet miatt - a biztonsági szempontok ellenére sem cserélik fel algériai kolostorukat békés francia közösségre.

Egy márciusi éjszakán a Fegyveres Iszlamista Csoport (GIA) elnevezésű szélsőséges gerillaszervezet behatol kolostorukba, és elhurcol hét szerzetest. A hegyek közé viszik őket, és - ez már a film elbeszélésén túli valóság - két hónapig rabságban tartják, majd barbár kegyetlenséggel végeznek velük. Levágott fejüket az algériai hatóságok találják meg, testük nyughelye a mai napig ismeretlen.

Az Index újságírója szerint a mozi az alábbi hitbéli kérdésekre keresi a választ: „Mennyire hívő az ember, ha éppen a saját életéről van szó? Mit jelent a vallás, mit a közösség és mit a személyes felelősség?"

A Cannes-i fesztiválon a Nagydíj mellett elnyerte a keresztény filmes közösség díját, az Ökumenikus Díjat.
BAFTA-díj (2011) - Legjobb idegen nyelvű film jelölés

A kritikai- és fesztiválsikereken kívül a film a vetítőtermekben is aratott: több millióan látták, és négy hétig vezette a nézettségi listát.

A napokban Magyarországon is bemutatott filmről itthon is áradoznak a kritikusok.

Vetítik: CIRKO-GEJZÍR (1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17. , tel: 1-269-1915)
Naponta: 16:00 , 18:15 és 20:30 perces kezdéssel.
http://www.cirkofilm.hu/index.php